Dinsdag 12/03/2019 - Afterwork : Jan Briers - de overheid, uw partner? De visie van een gouverneur.

Jan Briers was van 2013 tot 2018 gouverneur van de provincie Oost Vlaanderen. Voordien was hij gedelegeerd bestuurder van het Festival van Vlaanderen voor de afdelingen Gent en Brussel.

Hij wist nieuwe fondsen aan te trekken en kon de bedrijfswereld beter verbinden met de culturele wereld. In 2000 zette hij de structuur op voor de nieuwe concertzaal in Brugge: het Concertgebouw. In 2002 lag hij aan de basis van het nieuwe KlaraFestival in Brussel, Antwerpen en Brugge, wat ondertussen is uitgegroeid tot het grootste klassieke muziekfestival in ons land. Als stichter in 2003 en als Voorzitter van de FMIV (Federatie van de Muziekfestivals in Vlaanderen), verdedigt hij de belangen van de 280 festivals in Vlaanderen. Hij werd ook in 2003 Gedelegeerd Bestuurder van het stadsfestival Odegand. In 2008 leidde zijn grote interesse in de Aziatische cultuur mee tot de oprichting van de AAPAF (Asian Association of Performing Arts Festivals), waardoor Aziatische en Europese festivals dichter bij elkaar komen te staan. Tijdens zijn ondervoorzitterschap van de European Festivals Association (EFA) bracht hij de zetel van deze organisatie, die zo’n 1.500 festivals overkoepelt, van Genève naar Gent, waarna hij ook aan de basis lag van de volledige reorganisatie. In 2008 stond hij aan de wieg van een nieuwe Stichting, de Allegretto Festival Foundation, opgericht ter gelegenheid van 50 jaar Festival van Vlaanderen en met de bedoeling kinderen uit hun isolement te halen via de muziek. Ook in dat jaar richtte hij samen met MET-X het kinderkoor Shanti!Shanti! op, dat voor de helft uit kansarme kinderen bestaat; ondertussen bestaat er een structuur in Brussel, Antwerpen en Mons. In 2009 richtte hij – samen met Flanders Investment & Trade, Gent Festival van Vlaanderen, IJV-IFAS, International Club of Flanders, PMV, Port of Ghent, Universiteit Gent, Vlerick Business School en Floraliën Gent – de Informele Top van Gent op. The Informal Summit of Flanders– de huidige naam – is een jaarlijkse conferentie waarbij de decision makers uit het economische, culturele, politieke en academische veld centraal staan. Daarnaast stichtte hij MusMA (Music Masters on Air), een internationaal omroepfestival in 8 landen van Europa, partnership met 8 festivals en 8 radio- en televisie-omroepen.

Op 15 december 2017 werd Jan Briers benoemd tot voorzitter van het Festival van Vlaanderen Gent en Historische Steden vzw.

Op 18 januari 2013 droeg de Vlaamse Regering Jan Briers voor als de nieuwe gouverneur van de provincie Oost Vlaanderen. Hiermee volgde hij André Denys op. Zijn benoeming was het allereerste gouverneurschap onder de vlag van het N-VA hoewel Jan Briers zich nadrukkelijk als onafhankelijk profileert.


Als u geen activiteit wilt missen en zeker snel registreren, download dan onze APP!

   

U moet inloggen om u in te schrijven voor deze lezing...Onthoud mij

Wachtwoord vergeten? Klik hier!