Donderdag 30/04/2020 - Afterwork : Walter Van Steenbrugge

Topic wordt later meegedeeld

Walter Van Steenbrugge is een nationaal en internationaal strafpleiter die zich al drie decennia laat gelden als een voorvechter van fundamentele mensenrechten. Zowel voor slachtoffers als voor daders van misdrijven. Hij gaat in elke zaak tot het uiterste. Zijn credo is om iedere zaak te behandelen alsof het om zichzelf of om één van zijn intimi gaat.

Zijn open blik brengt hem echter ook bij andere disciplines. Zo is hij de starter van het Forensisch Competence Center (FCC). Dit is een denk- en werkgroep van specialisten komende uit diverse domeinen (psychiatrie, psychologie, neurologie, moraalfilosofie en communicatiewetenschappen) die binnen de muren van het kantoor dossiers benadert tezamen met de penalisten van het advocatenteam.

Vele procedures worden gevoerd voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en voor het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Onlangs, in juni 2019, boekte het kantoor een groot succes voor de Verenigde Naties inzake illegale opsluitingen en ontvoeringen van Gülenisten in Turkije.

Daarnaast is Walter Van Steenbrugge ook specialist in het sportrecht. Hij verleent juridische bijstand aan sporters en clubs, zowel gerechtelijk als buitengerechtelijk. Dat begint bij advies aan sportverenigingen bij geschillen of aan individuele sporters die over hun contract moeten onderhandelen. Maar Walter Van Steenbrugge verzette ook bakens in spraakmakende nationale en internationale sport(doping)zaken. Hij verdedigt professionele en amateursporters of supporters die geconfronteerd worden met het sportsanctierecht.

Het woord en de pen zijn zijn vaste werkinstrumenten. Hij pleit in het Nederlands en het Frans. Walter Van Steenbrugge is tevens auteur van boeken, juridische bijdragen, blogs en opiniestukken. Hij spreekt tijdens studiedagen en voordrachten en neemt deel aan publieke debatten over justitie.

Vanaf 1 oktober 2019 zal Walter Van Steenbrugge de studenten van de Universiteit Gent aan de Faculteit Rechten begeleiden in de ‘legal clinic mensenrechten’, een samenwerkingsverband dat wordt opgezet met de Universiteit Gent.

 

Diploma

Licentiaat in de Rechten, Universiteit Gent, 1987

Ervaring

Ingeschreven aan de Balie van Gent sinds 1987
Lid van de Commissie Strafprocesrecht van de Orde van Vlaamse Balies

Specialisaties

Bijstand aan daders en slachtoffers van misdrijven
Nationaal en internationaal strafrecht
Mensenrechten
Ondernemingsstrafrecht
Drugszaken
Assisenzaken
Sportrecht
Dopingzaken
Sportsanctierecht
Tuchtrecht

Andere

Docent strafrecht en strafprocesrecht in de beroepsopleiding voor advocaten van de Orde van Vlaamse Balies
Gastdocent aan verschillende universiteiten, hogescholen en middelbare en lagere scholen
Gastdocent in de permante vorming van de Universiteit Gent en Arteveldehogeschool over Forensische Gedragswetenschappen
Docent aan de Nationale Politieschool
Auteur van blogs (deredactie.be) en opiniestukken
Auteur van meerdere juridische bijdragen en boeken
Vaste columnist voor het vakblad Sport & Strategie (sportenstrategie.nl)
Spreker op studiedagen, geeft regelmatig voordrachten en neemt deel aan publieke debatten

 
 
 
 
 


Als u geen activiteit wilt missen en zeker snel registreren, download dan onze APP!

   

U moet inloggen om u in te schrijven voor deze lezing...Onthoud mij

Wachtwoord vergeten? Klik hier!